Mat Knaapen

Nou, de échte kuitenbijters moeten nog komen. Afgezien van dat ene 10% klimmetje in de buurt van Hénonville. Ze liggen her en der in Spanje. Niet alleen op weg naar de drie grote cols (Ibañeta 1056 m, Cruz de Ferro 1505 m en O'Cebreiro/Alto do Poio 1330 m), maar ook op diverse andere plaatsen. Bijv, het (korte) klimmetje naar de stadspoort van Astorga is bijna 20%. 

Maar de route via Royan is ook mooi. Althans als je van vlakke wegen achter de duinen houdt. En van een soort van lang, recht en vlak fietspad (voie verte) dat door Les Landes loopt. Maar het meest interessant is het stadje Saintes. Dat bestond al in de Romeinse tijd (er is een arena) en het lag aan een van de Romeinse hoofdwegen door Europa. 

Vanuit Saintes liep er een Romeinse weg via Bordeaux (dat toen Burdigala heette) naar León, toen de belangrijke Romeinse legerplaats Castra Legionis. Helaas is het weer tot half mei in zowel zuid-west Frankrijk als in noord-Spanje wisselvallig. En ook met de temperatuur wil het soms niet zo vlotten. Zo voorspelt de Spaanse weersite El Tiempo (het weer) voor zondag 15 mei in Burgos (ligt op 800 meter hoogte) 10 graden max. 

De nonnen hebben het goed aangevoeld: Bon courage y buen Camino! 

© Copyright 2016 Harry Stens