Blog


De Day After.

Gisterenmorgen gelijk om 8 uur 's in de rij gaan staan bij het pelgrimsbureau om het Compostelaat op te halen. De wachttijd bedroeg toen al een uur. En de rij werd gestaag langer en langer.

En dit is 'm, het Compostelaat.jpeg

En dit is 'm, het Compostelaat

Met de bijlage waarop traject, afstand en data op staan vermeld.

Vervolgens  ben ik een kop koffie gaan drinken in de  huiskamer van de lage landen. Dat gerund wordt Nederlandse en/of Belgische  vrijwilligers. Onder het genot van een kop koffie even ervaringen uitwisselen met andere caminogangers.

De pelgrimsmis bijgewoond. Moet je trouwens een uur van te voren zitten, want  de kathedraal puilt uit. Het zwaaien van het geweldige wierookvat tot boven in de gewelven is spectaculair.

Unknown

Het geweldige wierookvat dat een slinger wordt gegeven

De Jacobscrypte bezocht en ook daar weer een lange rij toeristen. Mjn fiets weggebracht naar Soetens voor transport naar Nederland. Ik wilde graag terug met de  trein om het prachtige gebied, waar ik 4 weken heb liggen stoempen,  nog eens op mijn gemak te bekijken.  Helaas Spanje is geen probleem, maar in Frankrijk zijn er deze dagen spoorwegstakingen. Treinen werd me afgeraden. Dus wordt het vliegen vanuit Oporto. Daaraan vooraf gaat nog een busreis van 2 uur. En in nog geen 3 en 1/2 uur vliegen sta je al op Schiphol.

De Jacobscrypte.jpeg

De Jacobscrypte

Een goeie reden om nog eens met vakantie terug te gaan. Dick nog even gesproken, is gisteren(dinsdag) aangekomen en met Anton die  vandaag(woensdag) is  gearriveerd nog even bijgepraat op een terras. Verder heb ik het kathedraal-en het pelgrims museum bezocht. En dat was het. Een lieve groet aan iedereen en tot gauw weerzien.

Santiago de Compostella.jpeg

Santiago de Compostella


Week 4


23-05-2016 Etappe 28

Ventas de Narón - Santiago de Compostela 89 km

Ventas de Naron,  vanwaar ik vanmorgen vertrok, bestaat uit slechts een paar woningen. Het is belangrijk geweest in de Middeleeuwen, toen er een een veldslag plaats heeft gevonden tussen christenen en moren.

.... en dan op de laatste etappe het  moment van het omslaan van de laatste bladzijde  van de routebeschrijving

De laatste etappe  van mijn Camino  naar Santiago was nog best pittig en zat vol met korte en lange beklimmingen tot maar liefst10%. Vlak is het hier nergens, het is klimmen en dalen. Dus was het nog wel even flink harken. Maar  heb ook deze hobbels overwonnen.

Plaza do Obradoiro in Santiago.jpeg

Plaza do Obradoiro in Santiago

En als ik dan in Santiago aankom en de Plaza do Obradoiro op fiets en mijn zoon Vincent mij daar staat op te wachten dan doet dat wel wat met ons beide en ben je het afzien snel vergeten. 

Vader en zoon.jpeg

Vader en zoon

Een bijzonder mooi vader - zoon moment. Om  nooit te vergeten. Fijn dat hij heeft doorgezet en naar hier is gekomen, al is het dan wel op de motor! De  toeristische drukte is even wennen na vier weken landelijke camino. Vervolgens   het dichtstbijzijnde  terras opgezocht en een paar lekkere biertjes met elkaar gedronken. 

Deze twee Spaanse troubadours maakten het nog eens extra gezellig op het terras.jpeg

Deze twee Spaanse troubadours maakten het nog eens extra gezellig op het terras

Johan uit Den Haag nog weer ontmoet. 's Avonds lekker wezen eten bij Casa Manolo. Was een tip van ene Theo die hier rondloopt.  Daar worden goedkope pelgrims menu's geserveerd en krijg je nog grote porties. Het is er dan ook heel erg druk. Afscheid van Vincent genomen, die de volgende dag weer richting huis gaat. Los van de ontmoetingen die ik onderweg heb gehad, was het mentaal en fysiek zwaar. De hele dag ben je in jezelf aan het praten, met je zelf aan het overleggen en jezelf aan het motiveren. En het gemis van Ella en familie maakte het ook niet gemakkelijk. 
Maar alla, het mag ook zwaar zijn.

checkeredflag.jpg


22-05-2016 Etappe 27

Pedrafita do CeBreiro - Ventas de Narón 86 km

Gelijk vanmorgen nog een helling van drie kilometer bedwongen naar Cebreiro dat 200 m. hoger op 1300 m. ligt. De hoogste bergkam tussen León en Galicië met fantastische vergezichten over de diepe groene dalen. 

Prachtige vergezichten  vanaf Cebreiro.jpeg

Prachtige vergezichten  vanaf Cebreiro.

stap ik graag even voor af op  zondagmorgen, een overstekende kudde geiten in het dorpje Cebreiro onder begeleiding van herder en border collies.jpeg

stap ik graag even voor af op  zondagmorgen, een overstekende kudde geiten in het dorpje Cebreiro onder begeleiding van herder en border collies

Vervolgens de klim naar de Alto de Polo en dan een fantastische afdaling van 12 km naar Triascastela door een bijzonder mooi gebied. Naar Ventas de Naron was het 12 km klimmen en daarmee heb ik het echte klimwerk van de camino gehad. Het parcours is heuvelachtig morgen maar daalt van 700 m. naar Santiago de Compostella op 250 m.

Proost op mijn zwager  en Go Ahead Eagles.jpeg

Proost op mijn zwager  en Go Ahead Eagles.

Onderweg werd ik door Anita op de hoogte gehouden van de tussenstand bij De Graafschap - Go Ahead Eagles. Het resultaat weten we allemaal. GAE promoveert naar de eredivisie. En daarmee is de El Classico van Overijssel is daarmee terug. Naast een biertje op de verjaardag van mijn zwager (ook GAE -fan) neem ik er nog  éen op de promotie van GAE.👍

Nog te gaan morgen.jpeg

Nog te gaan morgen.


21-05-2016 Etappe 26

Foncebadón - Pedrafita do CeBreiro 81 km

Het tot steenhopen vervallen Foncebadon achter mij gelaten en het laatste steile deel van de berg Irago naar Cruz de Ferro beklommen.

Cruz de Ferro.jpeg

Cruz de Ferro

 Cruz de Ferro is een simpel ijzeren kruis bovenop een boomstam op het hoogste punt van de weg (1500m). Voor pelgrims een bemoedigend teken dat zij Santiago zouden halen. Symbolisch legden zij een deel van hun last af door het leggen van een steen aan de voet van de stam. Huidige pelgrims houden het gebruik in ere als afsluiting van een fase en nieuwe stap op hun levensweg. Dan volgt een spectaculaire lange en steile afdaling waarbij ik voor een een overstekend hert even flink in de remmen moest. Onderweg, nadat ik ze 2 keer de weg had gewezen, kennis gemaakt met Ger en Ria uit Oudkarspel.

Ria.jpeg

Ria

en Ger uit Oudkarspel.jpeg

en Ger uit Oudkarspel

 Aan het eind van de rit nog een 10 kilometer lange klim naar Puerto Pedrafita. Bijna aangekomen hoor ik een bekend motorgeluid. 

De ontmoeting met zoon  Vincent

Het was inderdaad Vincent, mijn zoon, die me met de motor was nagekomen vanuit Nederland. Een bijzonder moment nadat je bijna 4 weken in je eentje hebt gefietst. Samen een lekker biertje gedronken en heerlijk gegeten. Menu de la casa.

20-05-2016 Etappe 25

León - Foncebadón 87 km

Het zijn echt de laatste loodjes. Ik verheug me op volgende week wanneer ik weer thuis ben. Geen wekker, lekker uitslapen en bijtanken. Moet nog 250 km en het zijn nog drie pittige ritjes. De ruime overwinning van mijn club Go Ahead Eagles op  de Graafschap, waarmee promotie naar de eredivisie bijna niet meer kan ontgaan, geeft mij vleugels.

De beroemde, van oorsprong Romeinse,  brug over de Rio Orbigo bij binnenkomst van het stadje Hospital de Orbigo.jpeg

De beroemde, van oorsprong Romeinse,  brug over de Rio Orbigo bij binnenkomst van het stadje Hospital de Orbigo

Nog even terug naar gisteren, een spiritueel moment. Op een bankje op het pleintje van het dorpje Gruilleros zaten drie vrouwtjes. De middelste zwaaide uitbundig naar mij alsof ze een bekende zag. Ze had een groen jasje aan en leek ontzettend veel op mijn moeder. Ik herkende in haar dat blije gezicht. Het blije gezicht wanneer je bij haar op bezoek kwam. Het raakte me diep en maakte me km's lang verdrietig. Nu ik het in toets raakt het me weer.

Souveniertje gekocht bij een schuurtje in Murias  de Rechivaldo.jpeg

Souveniertje gekocht bij een schuurtje in Murias  de Rechivaldo

Aan het eind van de etappe van vandaag van 850 meter hoogte naar 1450 meter geklommen. Morgen naar het hoogste punt van de Camino naar Cruz de Ferro op 1500 meter.

Links de alberque Monte Irago in Foncebadon waar ik vannacht met nog 35 caminogangers verblijf..jpeg

Links de alberque Monte Irago in Foncebadon waar ik vannacht met nog 35 caminogangers verblijf.

Vannacht slaap ik weer in een Alberque met 18 mensen op een slaapzaal. Bij het diner met de Noren Marian en Helge, de Welshmen Howard en Franco en de Duitse Michaela ontzettend gelachen, was super.

19-05-2016 Etappe 24

Sahagún - León 71 km

Lekker ontspannen fietsend onder een strak blauwe hemel  naar León kwam ik  een caminoganger  achterop die regelmatig zijn kont van het zadel lichtte en rechtop op de pedalen ging staan om zijn rug en het achterwerk te rechten. Om vervolgens weer voorzichtig te gaan zitten. Voor mij heel  herkenbaar maar had wel de indruk dat hij niet veel op het zadel zat. Bij navraag navraag bleek dat JuanJosé wel heel veel last van zijn ass had.

De Braziliaan Juan José.jpeg

De Braziliaan Juan José

 De  Braziliaan Juan José afkomstig uit de hoofdstad Brasilia was net als mij jubilado, en functionario  geweest. Op Spaanse les geleerd dat dat gepensioneerd en ambtenaar betekent.
Heb eind met hem op gefietst.

De Santa Marina kerk van het kaarsje!.jpeg

De Santa Marina kerk van het kaarsje!

In León heb ik een aantal bezienswaardig heden bezocht. En heb ik in de Santa Marina kerk een kaarsje opgestoken voor al mijn dierbaren en voor Go Ahead Eagles voor een goede uitslag vanavond tegen de Graafschap.

De beroemde gebrandschilderde ramen van de kathedraal.jpeg

De beroemde gebrandschilderde ramen van de kathedraal


De kathedraal van León.jpeg

De kathedraal van León

18-05-2016 Etappe 23

Estépar - Sahagún 110 km

Vandaag een overwegend vlakke etappe met hier en daar een klimmetje door de Tierra de Campos. Over schaduwloze wegen langs uitgestrekte graanakkers en waar dorpjes zich van ver af tekenen. 

Tussen Carrion en Calzadilla de la Cueza heb ik met mijn brede banden  gekozen voor de grindweg die de wandelaars gebruiken. Het is een authentiek tracé van de Romeinse weg(12 km).

Op het pelgrims grindpad tussen Carrion en Calzadilla de la Cueza.jpeg

Op het pelgrims grindpad tussen Carrion en Calzadilla de la Cueza

De straffe westenwind speelde de hele dag parten. Na 110 km was ik  dan ook helemaal aan gort.

17-05-2016 Etappe 22

Belorado - Estépar 85 km

In het hostel werd geen ontbijt geserveerd. Dus zat er vanmorgen niets anders op dan het ontbijt  buiten de deur te halen bij een barretje om de hoek. Dat schijnt hier in Spanje wel meer gebruikelijk te zijn. Twee flinke stukken stokbrood met een  omelet, jus d'orange en café solo voor het pelgrimstarief van  5 euro. 

Onderweg naar Burgos moest je deze puist van 1e categorie over (6% en 4, 5 km lang).jpeg

Onderweg naar Burgos moest je deze puist van 1e categorie over (6% en 4, 5 km lang)

Over pelgrimstarief gesproken. In Spanje krijg je met een pelgrimspas korting op  entreekaarten van kerken, musea en  kloosters. Overigens moet je er zelf wel alert op zijn. Zo ook aan de balie  van de kathedraal in Burgos.  Een (pelgrims)echtpaar voor me, Nederlanders natuurlijk, schroomden niet om korting te vragen op de toegangskaarten.

De stadspoort van Burgos.jpeg

De stadspoort van Burgos

En jawel, voor de helft van de prijs mochten ze naar binnen. Dat pastte mij ook  wel, ben tenslotte ook Nederlander,  en op vertoon van mijn pelgrimspas mocht ik voor € 3,50 de kathedraal van  binnen bewonderen. En kon ik weer een prachtige stempel aan mijn verzameling toevoegen.

Week 3


16-05-2016 Etapppe 21

Nájera - Belorado 61 km

Onderweg Dick uit Opperdoes (nooit van gehoord maar ligt bij Medemblik) ontmoet en samen naar de huidige verblijfplaats  Belorado gefietst. 

Dick en ik een bakkie doen bij de kathedraal in  Santo Domingo de la Calzada.

In Santo Domingo de la  Calzada een stempel gehaald in de kathedraal waar de gebeeldhouwde  graftombe van de monnik en grondlegger Sto.  Domingo zich bevindt. 

In dit fraaie hok (boven), niet goed zichtbaar bevinden zich de levende kip met haan.jpeg

In dit fraaie hok (boven), niet goed zichtbaar bevinden zich de levende kip met haan.

En waar een levende kip met haan in een fraai hok een bekende vertelling langs de Camino in ere houden. Voor het  verhaal ff googlen.

En zo zie ik er nu uit!.jpeg

En zo zie ik er nu uit!

Hasta mañana.

15-05-2016 Etappe 20

Estella - Najera 76 km

Ik weet niet wat voor voedsel-supplementen er in die energiedrankjes voor triatlonners zit, maar volgens mij heel bijzonder spul  want ik hoefde bij de beklimmingen van vandaag maar een paar keer van het zadel. En de beklimmingen waren toch echt pittig  en vooral lang. Of ik ben een echte klimgeit aan het worden!

Vandaag Estella - Najera en morgen Belorado.

Onderweg Logrono, de mooie en drukke hoofdstad van de Rioja, bezocht. In de kerk "Santa Maria de Palacio" de heilige mis bijgewoond.

De heilige mis in de Santa Maria de Palacio.jpeg

De heilige mis in de Santa Maria de Palacio.

Het is tenslotte Pinksteren. En na afloop in de pastorie een stempel gehaald. De fietsroute loopt nagenoeg parallel aan de wandelroute.  Als een lang lint zie je de wandelende caminogangers zich door het heuvelachtige landschap verplaatsen. Mooi om te zien. Maar mij te massaal.

De kerk Santa Maria de Palacio in Logrono.jpeg

De kerk Santa Maria de Palacio in Logrono.

14-05-2016 Etappe 19

Pamplona - Estella 60 km

Met de beklimming van gisteren van de Ibaneta nog in de benen moest ik deze etappe met  klimmetjes van zelfs 10% weer vol aan de bak.

Feest in de straten van Puenta de Reina ter ere van Santa.jpeg

Feest in de straten van Puenta de Reina ter ere van Santa ......

 Halverwege kwam mij een lang gerekt peloton wielrenners achterop. Zij reden de "Half Thriatlon" van Pamplona.  Die kregen een pittig stukje van de  Camino route voor hun kiezen. Midden tussen  de fietsende thriatlonners heb ik niet eerder zoveel applaus  gehad van van het aanwezige publiek. En werd veelvuldig  "Bon Camino" van zowel het publiek als de thriatlonners geroepen.

Toevoeging (15-mei-2016): "Bon Camino" is het op z'n Frans en in het Spaans is het natuurlijk "Buen Camino".

 Komisch tafereel, een zwaar  bepakte, zwoegende caminoganger die aan alle kanten voorbij wordt gefietst   door thriatlonners. 

De "Half Triathlon " van Pamplona op mijn weg!.jpeg

De "Half Triathlon " van Pamplona op mijn weg!

Bij de ravitaillering kreeg ik ook banaan, energiedrankjes en bidons aangereikt, die ik dankbaar in ontvangst heb genomen. Prachtig om mee te maken en moe en voldaan op de dag terug te zien.

De opbrengst bij de ravitaillering!.jpeg

De opbrengst bij de ravitaillering!


13-05-2016 Etappe 18

Saint-Jean-Pied-de-Pont - Pamplona 75 km

Vanuit historische stadje St. Jean Pied de Port  begint de etappe door Pyreneeën over de Roelandpas. Een 27 kilometer lange klim naar de Ibaneta op 1057 hoogte. Halverwege kwam Anton uit Leeuwarden mij achterop en zijn we samen lopend en fietsend omhoog geklauterd. 

Koud, nat en mistig daarboven.jpeg

Koud, nat en mistig daarboven.

Het was koud en nat daar boven. In de afdaling kom je langs het historische klooster Roncesvalles.Het is een gerenoveerd kloostergebouw en is ingericht als pelgrimsalbergue verzorgd door Nederlandse vrijwilligers. 

Klooster Roncesvalles

Daarna nog twee klimmetjes en vervolgens ging de laatste 25 kilometer, afdalend naar Pamplona, het gas erop. Zit nu met Anton in een hotel in centrum Pamplona. 

Nu nog 750 want dit was onderweg.jpeg

Nu nog 750 want dit was onderweg.

Vanavond in een tapasbar onder het genot van een biertje, die hadden we wel verdiend na zo'n zware etappe, nog een fietsende en wandelende  caminoganger uit respectievelijk Den Haag en Taiwan ontmoet. Het was gezellig aan de bar.

Pamplona bekend van de stieren die door de straten worden opgejaagd naar de arena.


12-05-2016 Etappe 17

Sorde-l’Abbaye - Saint-Jean-Pied-de-Port 70 km

St. Jean Pied de Port is een mooie maar ook een drukke toeristische plaats. Het heeft een rijke historie en ligt ook in het gebied waar de ETA actief was. Het is het startpunt van de camino voor de wandelaars naar SdC.

Boutique de Pelerin in St. Jean Pied de Port.jpeg

Boutique de Pelerin in St. Jean Pied de Port

Ik had 's morgens al de bekende en populaire pelgrims alberque Beilari  gereserveerd. Twintig pelgrims kan het herbergen en voor 30 euro heb je een overnachting inclusief diner en ontbijt. Het is bewust Wifi-free gehouden omdat het elkaar  ontmoeten voorop staat. Het was dan ook een geweldige mooie avond waar vooraf aan het gezamenlijk diner o.l.v. de gastheer ruim tijd werd besteed aan nadere kennismaking met  elkaar. Allerlei nationaliteiten: Spanjaarden, Amerikanen, Duitsers, Brazilianen   Japanners, Canadezen aan 1 tafel. Heb nog als tolk opgetreden voor de Duitsers die de Engelse taal niet beheersten.  Heerlijk gegeten. Erwtensoep, lasagne, salades en toetje. Heb genoten van het verblijf in deze herberg. 

De pelgrimsalberque Beilari in St. Jean Pied de Port.jpeg

De pelgrimsalberque Beilari in St. Jean Pied de Port

De nacht was echter "a terrible night". Heb geen oog dicht gedaan want onze Canadeze kamergenoot heeft de hele nacht liggen zagen. En ik maar piekeren hoe kom ik zonder nachtrust die Pyreneeën over.

Een kaarsje opgestoken in de  kathedraal van St. Pied de Port.jpeg

Een kaarsje opgestoken in de  kathedraal van St. Pied de Port


11-05-2016 Etappe 16

Onesse-et-Laharie - Sorde-l’Abbaye 75 km

Vanmorgen eerst naar het postkantoor geweest en de twee  voortassen met overtollige bagage op de post gedaan naar Wilp-Achterhoek. Ik ben nu 8 kilo lichter, maar ook een paar euro's. Na ruim 2 weken fietsen even een tussenbalans opmaken. 

Deze speciale bebording kom je hier in Zuid Frankrijk regelmatig tegen.jpeg

Deze speciale bebording kom je hier in Zuid Frankrijk regelmatig tegen.

Eerst wil ik Harry Stens in Apeldoorn een compliment geven voor het beheer van de weblog. Ongeacht het tijdstip van aanlevering, binnen no time staat mijn dagelijkse verslagje op de site, top👍. Heb nu ongeveer 1650 km afgelegd. Dat betekent dat ik mijn  voorgenomen gemiddelde van 100 km per dag tot nu heb gehaald.

Het uitzicht vanuit Sorde-l'Abbaye met de Pyreneeën op de achtergrond.

Met de Pyreneeën in zicht zal het wat pittiger worden en mag het wat minder zijn. Morgen op naar St. Jean Pied de Port.

10-05-216 Etappe 15

Lanton - Onesse-et-Laharie 115 km

Werkelijke aantal km's 139. Heb mij op het eind gigantisch verreden. Effe niet opletten, ervan overtuigd te zijn op de route St Jacques te fietsen en dan weer een heel eind terug moet en niet ff binnendoor terug kunt. Dat was even balen.

Steen voor de kapel de Notre Dame in Moustey.jpeg

Vanaf Moustey nog 1000 km naar Santiago de Compostella.

Blijer werd ik van een steen voor de kapel de Notre Dame in Moustey, die vroeger als hospitum onderdak bood aan pelgrims, waarop nog 1000 kilometers naar Santiago staat vermeld. Overnacht heb ik in de Auberge le Forge Caule in Onesse-et-Laharie. Een pelgrimsgite in bijbehorende ex hoefsmede. Daar heb ik samen met twee Franse wandelpelgrims Gy en Andre genoten van de kookkunst van de gastvrouw.

Genieten na een dag van heel veel kilometers!


Week 2


09-05-2016 Etappe 14

Vendays-Montalivet - Lanton 105 km

Vandaag als onderdeel van de kustroute "MEDOC en GIRONDE", m.u.v. laatste 20 km, de hele etappe door de bossen van het duingebied gereden. Enorm rustig fietsen over de ellenlange fietspaden.

De ellenlange fietspaden, waarvan een deel nog van beton en nagelaten door de Duitsers.jpeg

De ellenlange fietspaden, waarvan een deel nog van beton en nagelaten door de Duitsers.

Heb mij vandaag een zadeldek gekocht want ik heb een zere k... Dit ondanks de dagelijkse insmeersessie met uierzalf. Heb ook niet echt zitvlees!

Bassin D'Arcachon bij Lanton


08-05-2016 Etappe 13

Saintes - Vendays-Montalivet 82 km

Vanmorgen afscheid genomen van Joel met de mooie woorden "You and me, we are strong in our head and will arrive in SdC.

De ferry Trans Gironde

Op het dek van de ferry Trans Gironde.jpeg

Op het dek van de ferry Trans Gironde

In Royan op de boot gestapt voor de oversteek van de Gironde en de weg vervolgd langs het uitgestrekte en mooie  duingebied langs de kust. Over wegen en bijzondere fietspaden. Aangelegd in de 2e  Wereldoorlog als onderdeel van de Atlanticwall verdedigingslinie. Betonplaten die inmiddels deels zijn geasfalteerd. 

Het strand van Montalivet.jpeg

Het strand van Montalivet

Overigens in Montalivet hebben Ella en ik al eens met de camper gestaan.

07-05-2016 Etappe 12

Saint Sauvant - Saintes 114 km

Vanmorgen in de pelgrimsgite Jacquaire een lekker ontbijtje met eitje klaar gemaakt. De etappe was pittig maar wel voor een groot deel saai.

Deze 2 koeien vonden mij wel interessant, geloof ik!.jpeg

Deze 2 koeien vonden mij wel interessant, geloof ik!

 Het eind in de mooie Romeinse stad Saintes maakte het eentonig glooiend landschap meer dan goed. Ook deze keer weer in een pelgrimsgite, dit keer  achter de  crypte van de St. Eutrope kathedraal in Saintes.

De pelgrimsgite in Saintes.jpeg

De pelgrimsgite in Saintes

 Bij aankomst om half zeven had de Franse wandelpelgrim Joel zich net geïnstalleerd. Samen penne gekookt, een blikje paté open getrokken en ik had nog een pakje soep. Heerlijk eenvoudig gegeten. Nog even Saintes sightseeing gedaan en vroeg het nest in. Gelukkig snurkte Joel niet.

Wandelpelgrim Joel.jpeg

Wandelpelgrim Joel


06-05-2016 Etappe 11

Dangé-Saint-Romain - Saint Sauvant 106 km 

In Poitiers heb ik voor  de alternatieve kustroute ovet Royan gekozen. Deze is even lang als de route over Angouleme maar vlakker. De klimmetjes die Clemens Sweerman in zijn routeboekje vermeldt zijn stevig en echte kuitenbijters. In Poitiers werd ik op de Pont Joubert verwelkomt door een groep nonnen die mij "Bon courage" wensten.

Het groepje Nonnen op de Pont Joubert in Poitiers.jpeg

Het groepje Nonnen op de Pont Joubert in Poitiers

 In de kathedraal van Poitiers trof ik een  vrijwilliger die de tocht in 1999 had gefietst. Samen zijn we op zoek gegaan naar de stempel, die we uiteindelijk in een  antieke kast in een schuurtje achter de kathedraal vonden. Op een plek waar je als toerist niet komt. Heel  bijzonder. De man wees me nog op plafondschilderingen die pas sinds maandag zichtbaar zijn geworden. 

De recent  blootgelegde plafondschilderingen in de kathedraal van Poitiers.jpeg

De recent blootgelegde plafondschilderingen in de kathedraal van Poitiers

Zit nu in pelgrimsrefuge in Saint Sauvant 40 km onder Poitiers.

De pelgrimsrefuge


05-05-2016 Etappe 10

Vendôme - Dangé-Saint-Romain 139 km

Het is een lange hete, maar mooie dag geworden. Al gauw na het vertrek uit Vendome hoorde ik Ans en Laurens  achter mij mijn naam roepen. Samen zijn we naar Tours gefietst. 

Gezellig een bakkie onderweg met Ans en Laurens

Onderweg een lekker bakkie zelfgemaakte koffie gedronken. In Tours een stempel gehaald en nog even een terrasje gepakt. Een drankje op de 1000 km die we vanaf huis hebben weggetrapt. 

Tours, het 1e deel van de route volbracht.jpeg

Tours, het 1e deel van ddtoutevolbracht.

 Vervolgens ben ik alleen verder gegaan om de 100 km vol te maken. Het zijn er echter wel iets meer geworden omdat de adressen uit het routeboekje vol of gesloten waren ivm Hemelvaart. Uiteindelijk 30 km verder dan gepland, om 21:00 uur, aangekomen op mijn huidige adres in Dange St Romain. Morgen naar Poitiers en vanaf daar kies ik, denk ik, voor de alternatieve kustroute  via Royan. Dat zien we morgen dan wel weer.

En als je dit bord een eindje voorbij Tours ziet, wordt je heel blij.jpeg

En als je dit bord een eindje voorbij Tours ziet, wordt je heel blij.


04-05-2016 Etappe 9

Chartres - Vendôme 110 km

Een prachtige zonnige dag. Afscheid genomen van de hospita nadat ze me op de foto had gezet voor haar website ...... Al fietsend over landelijke weggetjes langs graan- en koolzaadvelden door het dal van de Eure werd ik weer warm welkom geheten door de trouwe viervoeters, gelukkig wel achter de afrastering, die over de verlaten plattelands dorpjes waken. Blijft grappig bij elk dorp dat je binnen fietst hetzelfde concert.

De toegang tot Bonneval

Onderweg Andreas uit Brussel ontmoet. Met rugzak op wandelend naar SdC Hij loopt van gites naar gites, maar heeft 1 keer in dit uitgestrekte gebied, met weinig  voorzieningen, in de open lucht moeten slapen en het vreselijk koud gehad. Geschikte gozer. Bij zondere ontmoetingen. Zo ook een Fransman op een racefiets die een heel eind met mij heeft gefietst. 

Vendome.jpeg

Vendome

Waar het niet ging op z'n frans was engels onze voertaal. Een groot deel het dal van de Loir, niet te verwarren met de Loire, gevolgd. Een redelijk vlak traject door een lieflijke omgeving. En nu ben ik in Vendome. Ook een bekend bedevaartsoord en een belangrijke etappeplaats voor Santiagopelgrims.

En hier vertoef ik vannacht.


03-05-2016 Etappe 8

Bourdonné - Chartres 45 km

Chartres.jpeg

Chartres

Om 12 uur in de bekende bedevaartsplaats  Chartres. In de jeugdherberg was geen plek meer voor mij! Zit nu  op een adres in het centrum van Chartres (Zie foto's), met de Notre Dame kathedraal om de hoek. 

Mijn onderdak voor vannacht. Helemaal bovenin.jpeg

Mijn onderdak voor vannacht. Helemaal bovenin.

en dan slaap ik achter de deur rechts. Ben vannacht in goede handen.jpeg

...en dan slaap ik achter de deur rechts. Ben vannacht in goede handen.

Een van de grootste kathedralen van Europa waar de relikwie van Maria's sluier is te zien. Een stempel van deze kathedraal is heel bijzonder. Nog wat sightseeing gedaan en wat krachtvoer gehaald. Vroeg slapen en morgen weer km's maken.

De Notre Dame kathedraal.jpeg

De Notre Dame kathedraal


Week 1


02-05-2016 Etappe 7

Sainte-Geneviève - Bourdonné 92 km

Vandaag voor het eerst in korte broek op de pedalen. Maar oeps een spiertje verrekt aan de binnenkant van mijn linker bovenbeen. 

Zo zag de omgeving er vandaag vnl uit.  Koolzaad-  en (nog groene) tarwevelden.

Ging de beklimming van weer een puist te enthousiast aan, terwijl ik niet de goeie versnelling had. In het dorpje  Breancon  bleef de kerk voor mij gesloten en werd ik voor een stempel doorverwezen naar de Mairie.

Lopend de helling op wordt dan toch beloond met dit mooie plaatje. Volgens mij  patrijzen  (Vraag ik nog na bij mijn schoonzoon Sjoerd).jpeg

Lopend de helling op wordt dan toch beloond met dit mooie plaatje. Volgens mij  patrijzen  (Vraag ik nog na bij mijn schoonzoon Sjoerd)

Het kerkje uit de 12e eeuw in Breancon.jpeg

Het kerkje uit de 12e eeuw in Breancon

 Bij de secretaresse werd ik verwelkomt door haar  hondje. Ze had waarschijnlijk geen oppas voor de hond en dan neem je die in Frankrijk gewoon mee naar je werk. Wat ook heel bijzonder is, zijn de spontane aanwijzingen van bewoners aan de route wanneer ik even op een kruispunt sta te twijfelen. Vanavond in  het plaatselijke restaurant Plat du Jour gegeten met een Anne Duchesse(een aanrader).

Plat du Jour. De stokbrood is  helemaal op gegaan.

Het verrukkelijke biertje van Anne Duchesse.jpeg

Het verrukkelijke biertje van Anne Duchesse

Morgen een rust(ige) dag. Het is slechts 40 km naar Chartres. Ga de stad bezichtigen.

01-05-2016 Etappe 6

Tugny-et-Pont - Sainte-Geneviève 128 km

Heerlijk om met droog weer in de zon te fietsen bij 14 graden en wind mee. Helemaal droog heb ik het niet gehouden. Onderweg in Noyon ben ik in de plaatselijke kerk een kerkdienst binnen gestapt, waar mijnheer pastoor kwistig met de wijwaterkwast rond zwaaide. In Compiegne voert de route langs het standbeeld van Jeanne d'Arc. 

De stad waar ze in 1430 als ketter op de brandstapel eindigde. Wilde vandaag bij 100 km stoppen. Maar helaas in Clermont geen overnachtingsadres kunnen vinden en moest ik wat extra  km's maken. Dat was even balen. Leg me nu te ruste. Bonne  nuit.

30-04-2016 Etappe 5

Marchiennes - Tugny-et-Pont 112 km

Met "bon voyage" en eindelijk geen regen en geen wind voelt het goed om op pad te gaan. Door een glooiend landschap,  geel gekleurd van de koolzaad velden. Door slaperige dorpjes waar het lawaai van een blaffende hond de rust verstoort wanneer weer een pelgrim voorbij komt. Al snel kwam ik vanmorgen Ans en Laurens achterop en sloot Jaap uit Middelburg ook nog aan.

 Samen zijn we naar Cambrai gefietst. Bij de kathedraal Notre Dame de Grace wilden we onze tampon(=stempel) halen. Helaas was er  niemand die ons kon helpen. Toen we teleurgesteld weer buiten stonden om verder te gaan, kwam een mevrouw de kathedraal uitgehold om ons alsnog van een  stempel te voorzien. We waren zo blij als een kind. Na Cambrai heb ik mijn eigen plan getrokken en alleen verder gegaan naar St. Quentin. Over het mooie jaagpad langs de Schelde.

 Daar dacht ik even uitgescholden te worden maar het was toch echt Saint Jacques wat er naar mij werd geroepen. Op zijn Frans uitgesproken, klinkt het als .... In St. Quentin de basiliek bezocht en stempel ontvangen. 

Na 112 km vond ik het welletjes en overnacht ik in een eenvoudig  pelgrimsonderkomen van de vrienden van St. Jacques.


En morgen hoor je hier overal de  "Internationale"

29-04-2016 Etappe 4

Deux Acren - Marchiennes 83 km

Het was een lastige  etappe door het heuvelachtige Henegouwen. Lange beklimmingen in de kou, regen en tegenwind. Dit alles maakte het zwaar. Heb veel bergop gelopen, mijn benen wilden niet meer. 

Bij een kappeltje met Maria achter  de tralies (lees hek) heb ik een Wees Gegroet gebeden voor kracht. 

En het heeft geholpen  want  onderweg kwam ik Ans en Laurens uit Borne tegen.Had ze gisteren ook al even ontmoet. Echte lange afstand fietsers, waar ik zo'n 40 km mee heb samen gefietst. Samen  een bakkie gedaan in Tournai. En dan blijkt dat het wereldje klein is. Ans is nl. een nicht van de vrouw van Kees Samuels een hele fijne oud-collega van me bij de Gemeente Zutphen. Dankzij Ans en Laurens ben ik de dag goed door gekomen en heb ik toch nog 83 km afgelegd. En daar zag het vanmorgen eerst niet naar uit. Jusqu' a demain.

28-04-2016 Etappe 3

Duffel - Deux Acren oftewel 2 Akkers 91 km.

Ik zit hier op de taalgrens Vlaanderen/Wallonie vandaar de dubbele naam. Met de wijsheid op bijgevoegde  foto ben ik vanmorgen op pad gegaan. 

Eindelijk met zon, dat was van korte duur want vanmiddag zette Pluvius de sluizen weer helemaal open. En om dan na 4 natte en hele koude dagen er iets van te maken, valt ook mij zwaar. Tot overmaat van ramp heb ik onderweg mijn regenbroek en hoezen laten liggen. In Aalst bij Zeeman een  nieuwe gekocht, maar geen hoezen. Met als gevolg dat heel langzaam mijn schoenen vol liepen. En dat is niet fijn. Wat je op zo'n etappe meemaakt is prachtig en teveel om hier op te schrijven. In vogelvlucht dan: Een vrouwelijk pelgrim die iets meer snelheid heeft, mij inhaalt en 500 meter voor mij de bosjes induikt. Waarschijnlijk hoge nood.😁

Omdat de koster van de St. Romboutskathedraal in Mechelen vanmorgen vroeg nog  niet aanwezig was, neemt een schoonmaker mij mee naar een druk bezochte   zwerversopvang achter de kerk en krijg ik daar mijn stempel. 

Op de Grote markt in Mechelen komt  spontaan een auto naast me staan en vertelt de man achter het stuur het verhaal van zijn tocht in 2012 . Mensen die je tegenkomt op de route en je spontaan  een goede reis wensen, je de weg wijzen of een overnachtingsadres weten. 

Na de beklimming van de muur van Geraardsbergen was ik helemaal kapot en in Deux Acren een slaapplaats gezocht. Samen met de man en vrouw des huizes   lekker gegeten en van een overheerlijk Belgisch biertje genoten. Morgen op naar Frankrijk.

27-04-2016 Etappe 2

Zwijndrecht - Duffel(België) 118 km.

Vanmorgen op Koningsdag stond er in de koelkast een heerlijk ontbijtje  klaar. Na ontvangst van een stempel bij de receptie mij weer in het regenpak gehezen en mijn pad vervolgd. In Breda was het gezellig druk in het park en waarvoor ik graag even van de fiets af moest.

 Al lopend door het park had ik een spontane ontmoeting met een echtpaar dat Pamplona - SdC had gefietst en sinds gisteren terug was. Diverse dweilorkesten deden hun best om de stemming er in te houden. Al fietsend langs het riviertje de Mark rij je ongemerkt België in. In de St. Gummaruskerk in Lier spontaan een kaarsje opgestoken voor mijn achterneefje Sep.

 Onderweg gebeld voor een overnachting en bij aankomst in Duffel mag ik mijn intrek nemen in de pipowagen. Geweldig  toch.


26-04-2016 Etappe 1

Haarlem - Zwijndrecht 90 km.

Een ludiek uitzwaaibord van de buren. Een geweldige verrassing maandagmorgen.

Een lieve groet van Roos en Mike Haarman. Dat raakte me.

De warming-up van gisteren naar  Haarlem was er een waarvan ik het niet warm heb gehad ondanks de 130 km. 

67527530-f2a9-4c55-ae79-7afe3df55475.jpeg

Zicht op de Spaarne in Haarlem

's Morgens koud en 's middags  nat en de hele dag tegenwind. Maar na een warme douche en vervolgens een lentebokje is het alweer snel genieten.

Vanmorgen mijn eerste stempel gehaald in de Grote of St. Bavokerk. 

4b0b1759-a351-4b9b-ab70-beb7a284d3b0.jpeg

De Grote of St. Bavokerk

Was even een momentje van kicken. Kostte wat moeite want had het eerst tevergeefs in het vm St.Jacobs Godshuis geprobeerd. Kon alleen op afspraak of op zaterdag tussen 10 en 13 uur. Verder  was het een dag van harken en ploeteren met dat pokkenweer. Het eerste deel tussen Haarlem en Leiden langs de bollenvelden was de moeite waard. In Leiden de routebeschrijving niet meer kunnen volgen en was helemaal van het pad af. En tot overmaat van ramp deed mijn navigatie het ook niet meer. Kwam na km's om op de Brienenoordbrug terecht. Vannacht verblijf ik in de gastenkamer voor pelgrims in het Albert Schweizer ziekenhuis  in Zwijndrecht.

Het overnachtingsadres


Inleiding

Met deze website probeer ik de pelgrimstocht zowel in woord als in beeld te brengen. 

Ik start dinsdag 26 april 2016 vanuit Haarlem en probeer in 5 weken tijd naar Santiago de Compostela te fietsen. Ik houd dagelijks een dagboek bij die ik naar de webmaster stuur zodra ik daar de mogelijkheid toe heb. De webmaster zal daarna zo spoedig mogelijk de informatie op deze website plaatsen zodat belangstellenden van de vorderingen van mij op de hoogte gebracht kunnen worden. Een ieder die mij iets wil zeggen tijdens mijn reis kan via menu Contact mij een bericht sturen

© Copyright 2016 Harry Stens