Week 1


02-05-2016 Etappe 7

Sainte-Geneviève - Bourdonné 92 km

Vandaag voor het eerst in korte broek op de pedalen. Maar oeps een spiertje verrekt aan de binnenkant van mijn linker bovenbeen. 

Zo zag de omgeving er vandaag vnl uit.  Koolzaad-  en (nog groene) tarwevelden.

Ging de beklimming van weer een puist te enthousiast aan, terwijl ik niet de goeie versnelling had. In het dorpje  Breancon  bleef de kerk voor mij gesloten en werd ik voor een stempel doorverwezen naar de Mairie.

Lopend de helling op wordt dan toch beloond met dit mooie plaatje. Volgens mij  patrijzen  (Vraag ik nog na bij mijn schoonzoon Sjoerd).jpeg

Lopend de helling op wordt dan toch beloond met dit mooie plaatje. Volgens mij  patrijzen  (Vraag ik nog na bij mijn schoonzoon Sjoerd)

Het kerkje uit de 12e eeuw in Breancon.jpeg

Het kerkje uit de 12e eeuw in Breancon

 Bij de secretaresse werd ik verwelkomt door haar  hondje. Ze had waarschijnlijk geen oppas voor de hond en dan neem je die in Frankrijk gewoon mee naar je werk. Wat ook heel bijzonder is, zijn de spontane aanwijzingen van bewoners aan de route wanneer ik even op een kruispunt sta te twijfelen. Vanavond in  het plaatselijke restaurant Plat du Jour gegeten met een Anne Duchesse(een aanrader).

Plat du Jour. De stokbrood is  helemaal op gegaan.

Het verrukkelijke biertje van Anne Duchesse.jpeg

Het verrukkelijke biertje van Anne Duchesse

Morgen een rust(ige) dag. Het is slechts 40 km naar Chartres. Ga de stad bezichtigen.

01-05-2016 Etappe 6

Tugny-et-Pont - Sainte-Geneviève 128 km

Heerlijk om met droog weer in de zon te fietsen bij 14 graden en wind mee. Helemaal droog heb ik het niet gehouden. Onderweg in Noyon ben ik in de plaatselijke kerk een kerkdienst binnen gestapt, waar mijnheer pastoor kwistig met de wijwaterkwast rond zwaaide. In Compiegne voert de route langs het standbeeld van Jeanne d'Arc. 

De stad waar ze in 1430 als ketter op de brandstapel eindigde. Wilde vandaag bij 100 km stoppen. Maar helaas in Clermont geen overnachtingsadres kunnen vinden en moest ik wat extra  km's maken. Dat was even balen. Leg me nu te ruste. Bonne  nuit.

30-04-2016 Etappe 5

Marchiennes - Tugny-et-Pont 112 km

Met "bon voyage" en eindelijk geen regen en geen wind voelt het goed om op pad te gaan. Door een glooiend landschap,  geel gekleurd van de koolzaad velden. Door slaperige dorpjes waar het lawaai van een blaffende hond de rust verstoort wanneer weer een pelgrim voorbij komt. Al snel kwam ik vanmorgen Ans en Laurens achterop en sloot Jaap uit Middelburg ook nog aan.

 Samen zijn we naar Cambrai gefietst. Bij de kathedraal Notre Dame de Grace wilden we onze tampon(=stempel) halen. Helaas was er  niemand die ons kon helpen. Toen we teleurgesteld weer buiten stonden om verder te gaan, kwam een mevrouw de kathedraal uitgehold om ons alsnog van een  stempel te voorzien. We waren zo blij als een kind. Na Cambrai heb ik mijn eigen plan getrokken en alleen verder gegaan naar St. Quentin. Over het mooie jaagpad langs de Schelde.

 Daar dacht ik even uitgescholden te worden maar het was toch echt Saint Jacques wat er naar mij werd geroepen. Op zijn Frans uitgesproken, klinkt het als .... In St. Quentin de basiliek bezocht en stempel ontvangen. 

Na 112 km vond ik het welletjes en overnacht ik in een eenvoudig  pelgrimsonderkomen van de vrienden van St. Jacques.


En morgen hoor je hier overal de  "Internationale"

29-04-2016 Etappe 4

Deux Acren - Marchiennes 83 km

Het was een lastige  etappe door het heuvelachtige Henegouwen. Lange beklimmingen in de kou, regen en tegenwind. Dit alles maakte het zwaar. Heb veel bergop gelopen, mijn benen wilden niet meer. 

Bij een kappeltje met Maria achter  de tralies (lees hek) heb ik een Wees Gegroet gebeden voor kracht. 

En het heeft geholpen  want  onderweg kwam ik Ans en Laurens uit Borne tegen.Had ze gisteren ook al even ontmoet. Echte lange afstand fietsers, waar ik zo'n 40 km mee heb samen gefietst. Samen  een bakkie gedaan in Tournai. En dan blijkt dat het wereldje klein is. Ans is nl. een nicht van de vrouw van Kees Samuels een hele fijne oud-collega van me bij de Gemeente Zutphen. Dankzij Ans en Laurens ben ik de dag goed door gekomen en heb ik toch nog 83 km afgelegd. En daar zag het vanmorgen eerst niet naar uit. Jusqu' a demain.

28-04-2016 Etappe 3

Duffel - Deux Acren oftewel 2 Akkers 91 km.

Ik zit hier op de taalgrens Vlaanderen/Wallonie vandaar de dubbele naam. Met de wijsheid op bijgevoegde  foto ben ik vanmorgen op pad gegaan. 

Eindelijk met zon, dat was van korte duur want vanmiddag zette Pluvius de sluizen weer helemaal open. En om dan na 4 natte en hele koude dagen er iets van te maken, valt ook mij zwaar. Tot overmaat van ramp heb ik onderweg mijn regenbroek en hoezen laten liggen. In Aalst bij Zeeman een  nieuwe gekocht, maar geen hoezen. Met als gevolg dat heel langzaam mijn schoenen vol liepen. En dat is niet fijn. Wat je op zo'n etappe meemaakt is prachtig en teveel om hier op te schrijven. In vogelvlucht dan: Een vrouwelijk pelgrim die iets meer snelheid heeft, mij inhaalt en 500 meter voor mij de bosjes induikt. Waarschijnlijk hoge nood.😁

Omdat de koster van de St. Romboutskathedraal in Mechelen vanmorgen vroeg nog  niet aanwezig was, neemt een schoonmaker mij mee naar een druk bezochte   zwerversopvang achter de kerk en krijg ik daar mijn stempel. 

Op de Grote markt in Mechelen komt  spontaan een auto naast me staan en vertelt de man achter het stuur het verhaal van zijn tocht in 2012 . Mensen die je tegenkomt op de route en je spontaan  een goede reis wensen, je de weg wijzen of een overnachtingsadres weten. 

Na de beklimming van de muur van Geraardsbergen was ik helemaal kapot en in Deux Acren een slaapplaats gezocht. Samen met de man en vrouw des huizes   lekker gegeten en van een overheerlijk Belgisch biertje genoten. Morgen op naar Frankrijk.

27-04-2016 Etappe 2

Zwijndrecht - Duffel(België) 118 km.

Vanmorgen op Koningsdag stond er in de koelkast een heerlijk ontbijtje  klaar. Na ontvangst van een stempel bij de receptie mij weer in het regenpak gehezen en mijn pad vervolgd. In Breda was het gezellig druk in het park en waarvoor ik graag even van de fiets af moest.

 Al lopend door het park had ik een spontane ontmoeting met een echtpaar dat Pamplona - SdC had gefietst en sinds gisteren terug was. Diverse dweilorkesten deden hun best om de stemming er in te houden. Al fietsend langs het riviertje de Mark rij je ongemerkt België in. In de St. Gummaruskerk in Lier spontaan een kaarsje opgestoken voor mijn achterneefje Sep.

 Onderweg gebeld voor een overnachting en bij aankomst in Duffel mag ik mijn intrek nemen in de pipowagen. Geweldig  toch.


26-04-2016 Etappe 1

Haarlem - Zwijndrecht 90 km.

Een ludiek uitzwaaibord van de buren. Een geweldige verrassing maandagmorgen.

Een lieve groet van Roos en Mike Haarman. Dat raakte me.

De warming-up van gisteren naar  Haarlem was er een waarvan ik het niet warm heb gehad ondanks de 130 km. 

67527530-f2a9-4c55-ae79-7afe3df55475.jpeg

Zicht op de Spaarne in Haarlem

's Morgens koud en 's middags  nat en de hele dag tegenwind. Maar na een warme douche en vervolgens een lentebokje is het alweer snel genieten.

Vanmorgen mijn eerste stempel gehaald in de Grote of St. Bavokerk. 

4b0b1759-a351-4b9b-ab70-beb7a284d3b0.jpeg

De Grote of St. Bavokerk

Was even een momentje van kicken. Kostte wat moeite want had het eerst tevergeefs in het vm St.Jacobs Godshuis geprobeerd. Kon alleen op afspraak of op zaterdag tussen 10 en 13 uur. Verder  was het een dag van harken en ploeteren met dat pokkenweer. Het eerste deel tussen Haarlem en Leiden langs de bollenvelden was de moeite waard. In Leiden de routebeschrijving niet meer kunnen volgen en was helemaal van het pad af. En tot overmaat van ramp deed mijn navigatie het ook niet meer. Kwam na km's om op de Brienenoordbrug terecht. Vannacht verblijf ik in de gastenkamer voor pelgrims in het Albert Schweizer ziekenhuis  in Zwijndrecht.

Het overnachtingsadres© Copyright 2016 Harry Stens